Bilgisayara Virüs Bulaştı Ne Yapmalıyım?



Arkadaşlar öncelikle fazla telaşa gerek yok, bilgisayarınız çalışıyorsa yapabilecek bir çok alternatifimiz var. Her şeyden önce şunları söylemek isterim; Bana göre ücretsiz, lisansını almadığınız virüs programları beş para etmez. Bilgisayarınızın sağlığı için imkanınız varsa eset,kaspersky,norton gibi bilindik markaların lisanslı bir sürümünü satın alın. Tabi durumu olmayan arkadaşlarım için de bir kaç tavsiyem olacak; Her şeyden önce bilgisayarınızda en azından crackli sürümü bulunan bir virüs programı bulunsun. Mümkün olduğu kadar bilmediğiniz sitelere girmeyin arkadaşlar. Bir kaç hafta öncesine başımdan öyle bir olay geçti ki kıl payı kurtuldum. Mesela forumlarda size bir link veriyor değil mi? Örnek vereyim;


TIKLAYIN!

Gördüğünüz gibi yukarıdaki gibi herhangi bir sitede yönlendirmeli bir bağlantı bulunuyorsa ilk önce bu tıklayın yazının üstüne gelin ve sağ alt köşede gideceğiniz sitenin bağlantısı çıkacak. Bu şekilde gideceğiniz siteyi önceden görebilirsiniz.

Konumuzdan çok fazla uzaklaştık, şimdi bilgisayarınızda virüs var diyelim. Ya hesaplarınız çalınıyor, ya otomatik sitelere yönlendiriliyorsunuz yada bilgisayarınızda aşırı bir yavaşlamadı oldu.(Tabi her bilgisayar yavaşladığında virüs bulaştığını düşünmeyelim)

İlk olarak bilgisayarınıza keylogger bulaştığını nasıl anlarsınız. Bunun bir kaç yöntemi var;

CTRL+ALT+Delete yoluyla görev yöneticisinden > İşlemler sekmesine gelip "tüm kullanıcıların işlemlerini göster" seçeneğini işaretleyin; buradan SERVICES ve SYSTEM isimlerinin yanındaki kullanıcı kısmında SYSTEM dışında başka bir isim yazıyorsa anlayın ki bilgisayarınızda keylogger bulunmakta.

Onun dışında başlat>arama satırına cmd yazın ve yönetici olarak çalıştırın. Bu satıra netstat -an | find ":25" bu kodu yapıştırıp enterlayın. Bu satırda ip adresleri görüyorsanız bilgisayarınıza keylogger bulaşmış demektir.

Amma velakin arkadaşlar bu verdiğim yöntemlerle artık kolay kolay keylogger bulaştığını anlamamız çok zor. Onun için sağlam bir virüs programı edinmemiz şart.

Bu yöntemleri denedik ve bilgisayarımıza keylogger bulaştığını öğrendik. Yapmamız gereken daha fazla bilgi kazanmaması için sağlam bir format atmamız şart. Bunların dışında format atmadan keylogger'dan kurtulma yöntemleri var ama arkadaşlar o yollara hiç başvurmayın garantisi yok, temizinden bir format işinizi görür.

Onun dışında bilgisayarınıza yönlendirmeli bağlantılar ve kendiliğinden reklam sitelerin açılması gibi sorunlarda format atmak dışında yapmamız gereken bir kaç işlem var;


  1. Kullandığınız tarayıcı, browser'ı silin ve tekrar yükleyin.
  2. Bilgisayarınızda sağlam bir virüs taraması yapın ve silin.
  3. Başlat>arama kısmına msconfig yazıp başlatma sekmesinden tümünü devre dışı bırak diyin.
Baktık ki bu virüsler sakat, silinmiyor. Bilgisayarı güvenli modda açıp oradan temiz bir virüs taraması yapalım. Yine sorununuz çözülmediyse malesef korktuğunuz başınıza geldi FORMAT ATMALISINIZ!

Arkadaşlar size bildiğim kadar yardımcı olmaya çalıştım. Umarım faydam dokunmuştur, okuduğunuz için hepinize çok teşekkür ederim. Diğer yazımda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.


BENİ TWİTTER ADRESİMDEN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ;
https://twitter.com/ctemre24 

Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder